Yritin eilen avautua alla olevasta ohjelmasta. kirjoitin kilometrin mittaisen tekstin ja arvaatkaas mitä. SE KATOSI!!!! Mies yritti epätoivoisesti onkia kirjoitustani netin syövereistä, minun pyöriessä ympäri kämppää sivistys sanojen saattelemana. Lopulta olin niin raivona että menin vain nukkumaan. Eniten kait ärsytti ettää minulla oli oikeaa asiaa maailmalle ja olin kerrankin jaksanut tarkistaa kirjoitus virheet ym. ja kuinka kävikään... virheistä oppineena kopion tästä lähin aina tekstini myös worldiin jotta se on edes jossain olemassa :)

tuossa alla linkki josta pääsee ohjelman näkemään. Ohjelma käsittelee ns. "taistelu koira rotuja" ja niiden aiheuttamia ongelmia suomessa sekä pohdintaa mitä asialle pitäs tehä. 

http://areena.yle.fi/tv/2152104

Oma mielipiteeni on se että yksikään rotu ei sinäällään ole vaarallinen oikeissa käsissä. Rodut eivät ole se ongelma vaan ihmiset jotka eivät jaksa perehtyä siihen mitä he koiralta haluavat ja mitkä ovat heidän resurssinsa hoitaa ja kasvattaa sekä virikkeellistää koiraa tarpeeksi. Spanielin ja dogo argentinon pito kun on "hieman" erilaista ja asettaa erilaiset vaatimukset omistajaa kohtaan. Toki yhteistäkin löytyy. Ruokaa ja lenkkeilyä tarttee koira kuin koira. toteutus tavat vain vaihtelee. Mitä vahvempi luontoinen koira sitä tarkemmat rajat. Taistelu koira toimintaa taas en ole ikinä ymmärtänyt. Miksi koirasta tehdään tappaja miksi se pitää kouluttaa siihen puremis kynnykseen asti ja tehdä siitä vielä hyväksyttävää koiran mielessä? Miksi Suomessa muka tarvitaan edelleen ns. vahtikoiria jotka purevat vieraat hengiltä kun luulevat sen olevan sallittua? saahan oviin nykyään lukot? Haukku vahtimisen ymmärrän kyllä eihän haukku haavaa tee. Mutta eihän poliisikoiriakaan kouluteta käymään heti kiinni ensimmäiseen vastaan tuliaan koska se olisi vaarallista. Ne haukkuvat ensin uhkaavan näköisesti ja senkin ne tekee vain ohjaajansa käskystä. Vapaa ajalla ne ovat mukavia koti koiria.

tässä kärjistetty esimerkkini: Buranaa voivat ottaa lähes kaikki ja sitä on helppo hankkia. Mutta mitä vahvempi lääkitys sitä tarkemman perehtymisen se vaatii. Voimakkaissa lääkkeissä on muistettava säännöllisyys. ja joitain tosi vahvoja lääkkeitä saa vain harvat reseptillä ja ne vaativat ihmiseltä jo lääkärin tarkkoja ohjeita. Väärin käytettynä ne voivat olla vaarallisia ja jopa tappavia, ihan niinkuin koiratkin. aika hassu esimerkki tuli mutta jospa ymmärrätte. Mitä yritin tarkoittaa :D

Sitten mielipiteeni tuohon "koiran ajokorttiin" Toisaalta se voisi olla hyväkin ajatus. Mutta kuka sitä valvoisi kenen se pitäisi käydä? kaikkien vai riskiryhmään kuuluvista koirista haaveilevien? kuka määrittä hyvän koiran omistajan? entä huonon? olisiko halukkaille myyjille/kasvattajille mahdollista esittää virallinen soveltuvuus testin tulos että on valmis huolehtimaan koirasta koiran vaatimalla tavalla? kenellä testin voisi tehdä psygolokilla? mitkä olisivat esteet koiran saamiselle? tunne kylmyys? empatian puute? psykoottisuus? vaikuttaisiko siihen kenties varallisuus?

itse olen vain opiskelia ja olen hankkimassa koiran pentua olisinko epäsopiva koiran omistaja? tuskin.. minulla on ollut vahvojakin koiria hoidossa ja hyvin ollaan selvitty: rajat, työ, rakkaus/lepo/hellyys menetelmällä. nimen omaisessa järjestyksessä. Liikunnan määrän tärkeyttä ei voi myöskään koskaan hehkuttaa liikaa koira on tehty liikkumaan. Se sekoaa ja lopulta vaikka yrittää syödä itsensä ulos talosta jos ei muutoin pääse ulkoilemaan! etenkin vahvat ja energisen luontoiset koirat alkavat ns. hyppiä silmille kun ne eivät saa purettua niille luontaista energiaa joka on niihin jalostettu, jotta ne ovat jaksaneet mm. metsästyksessä/ karjan ajossa yms.

Hieman omia strategioitani: Olen tehnyt koiran kanssa heti selväksi että täällä mennään minun ehdoilla ja aina samoilla ehdoilla. se mikä on ensimmäisellä kerralla kiellettyä. on kiellettyä koko ajan. johdon mukaisuus on mielestäni myös yksi avain sana koiran "koulutuksessa" ikinä en ole käyttänyt nameja koulutuksessa ja mahdollisimman vähän sanallisia käskyjä. koira kun ei mielestäni toimi ihmis psygolokialla. eikä se ymmärrä puhetta. Sanattomat käskyt myös toimivat paljon paremmin. yksi äännähdys joka tarkoittaa että tehnyt väärin tai esim. väärässä paikassa sitten kun tekee oikein niin annetaan olla rauhassa tai silitellään. yritän aina kouluttaa koiraa lauma sääntöjen mukaisesti miten esim. emo koira opettaa pentuaan. Voihan koiraa tietysti opettaa myös nameilla ja lässytyksellä tyyli on vapaa. itse tahdon että koira tottelee minua joka tilanteessa ja kunnioittaa minua ilman herkkujakin. Herkut piilotan sitten esim kongiin tai pahvilaatikon sisään ja annan palkaksi esim. silloin kun koira makailee rauhallisena. samalla koira saa älyllisiä haasteita. tää on mun tyyli ja mieli pide koiran "koulutukseen. Koirista ja metodeista tuun varmasti vielä kans puhuun lisääkin. mutta eiköhän tää postaus nyt ollu tässä.

 

suklaasopuli kiittää ja kuittaa!